Sinisen valon vaikutus unen laatuun
Sinisen valon vaikutus unen laatuun
Siniselle valolle altistumisen ilta-aikaan on todettu haitalliselle terveydelle.
Aikoinaan auringon valo oli suurin valonlähde ja illalla ihmiset elivät suhteellisen pimeässä. Nykyisin illat ovat tavalla tai toisella ”valaistuja” ja tätä pidetään itsestäänselvyytenä.
Mutta tämä lisääntynyt valon määrä voi tulla ”kalliiksi”. Yöllä valo sekoittaa kehon biologisen kellon. Unen laatu kärsii. Mikä vielä pahempaa, tutkimuksen mukaan se voi olla yhteydessä syövän, diabeteksen ja sydänsairauksien syntyyn.
Mutta kaikilla valon väreillä ei ole samaa vaikutusta. Sinisen valon aallonpituudet, jotka ovat hyödyllisiä päiväaikaan, näyttävät olevan kaikkein häiritsevimpiä yöllä. Elektronisten näyttöjen ja energiatehokkaiden valonlähteiden lisääntyminen lisää altistustamme sinisen valon aallonpituuksille, eritoten auringonlaskun jälkeen.
Valon vaikutus päivärytmiin
Jokaisella on hieman erilainen vuorokausirytmi, mutta keskimäärin pituus on 24 tuntia 15 minuuttia. Vuorokausirytmi henkilöillä, jotka ovat myöhään hereillä, on hieman pidempi, kun taas aikaisin nukkumaan menevillä se on alle 24 tuntia. Tohtori Charles Czeisler Harvard Medical School´ista osoitti vuonna 1981, että päivänvalo pitää henkilön sisäisen kellon linjassa ympäristöön.
Sinisen voima
Kun mikä tahansa valo voi vähentää melatoniinin eritystä, sininen valo tekee niin tehokkaammin. Eräässä sinisen valon tutkimuksessa Toronton yliopistolla verrattiin melatoniinitasoja henkilöillä, jotka altistuivat kirkkaille valoille, mutta käyttivät blue blocking laseja henkilöihin, jotka olivat himmeämmässä valossa ilman laseja. Hormoonitasot olivat itse asiassa suunnilleen samat molemmilla ryhmillä – tämä vahvistaa käsitystä, että sininen valo on tehokas melatoniinin vaimennin. Se myös osoittaa, että vuorotyöntekijät ja yökukkujat voivat kenties suojata itseään, mikäli he käyttävät siniseltä valolta suojaavia linssejä. Edulliset oranssilinssiset aurinkolasit suojaavat siniseltä valolta, mutta ne poistavat myös muita värejä ja eivät tästä syystä ole sopivia sisäkäytössä yöllä. Ainoastaan Suodatin ja aurinkolasit silmälaseja saa alle 100 euron hintaan.
Vähemmän sinistä valoa
Jos sinisellä valolla on haitallisia terveysvaikutuksia, ympäristö huolestuu ja energiatehokkaiden valonlähteiden etsiminen voi olla todennäköistä henkilökohtaisen terveyden edistämiseksi. Mutta nämä uudet valonlähteet tuottavat enemmän sinistä valoa.
Mitä voimme tehdä
- Käytä himmeitä punaisia valoja yöaikaan. Punaisella valolla on vähiten voimaa muuttaa vuorokausirytmiä ja ehkäistä melatoniinin tuotantoa.
- Vältä kirkkaisiin ruutuihin katsomista 2-3 tuntia ennen nukkumaan menoa.
- Jos työskentelet yövuorossa tai käytät paljon elektronisia laitteita yöaikaan, harkitse blue blockin linssejä tai asenna aplikaatio, joka suodattaa siniset/vihreät aallonpituudet yöllä.
- Altista itsesi kirkkaalle auringonvalolle päivällä ( mikäli mahdollista ), tämä parantaa kykyäsi nukkua yöllä kuten myös mielialaasi ja valppauttasi päiväaikaan.
- Nykyisin on olemassa linssipinnoitteita ja linssimateriaaleja, jotka suodattavat sinisen valon pois. Nämä ovat myös esteettisesti paras ratkaisu ja niitä saat luonnollisesti omilla vahvuuksillasi kaikilta suurimmilta linssivalmistajilta.